Varje dag råkar elektriker ut för skador på sin arbetsplats, det är lätt hänt då det är en så pass farlig miljö att vistas i varje dag. Vissa är så klart placerade på farligare uppgifter än andra men yrket elektriker är ändå alltid en säkerhetsrisk. Det kan vara bra att veta vad som kan uppkomma för arbetsskador inom yrket.

 Fall från höga höjder
Detta är vanligt inom yrket elektriker då du ofta vistas på höga höjder och riskerar att falla. Ofta då elektriker arbetar på höga höjder använder dom stegar eller lifthissar, detta är väldigt riskabelt då de inte sitter fast i något. Det finns dock mycket riktlinjer att följa för en elektriker på hur man skapar en säker miljö på höga höjder. I vissa fall då det är extrema höjder så används selar och fästanordningar för elektrikern att sitta fast i.

 Skador orsakade av utrustning
Det är viktigt att du som elektriker använder rejäl utrustning av kvalité annars riskerar du att utrustningen inte ger tillräckligt skydd om det skulle ske en olycka på arbetsplatsen. Dålig användning av rätt utrustning är ett vanligt slarvfel hos elektriker.

 

Fler skador orsakade av utrustning

  • Att använda strömbrytare och säkringar med felaktig överströmskydd.
  • Använda sladdar och verktyg som är mixtrade med eller inte är hela.
  • Använda sladdar och verktyg som inte har tillräckligt med isolering eller där de strömförande sladdarna är exponerade.
  • Att man inte har underhållit maskiner och verktyg tillräckligt.

Kroppsliga slitage

Yrket elektriker innebär tunga lyft, slitage kommer att ske på leder, rygg, nacke och muskler. Det är vanligt att elektriker som jobbat några år har någon form av ryggsmärta eller smärta i leder.

 

Categories: