Förutom att vi mår bättre när vi inte har ont i munnen, och kan tugga maten ordentligt så finns det

flera goda skäl att ta hand om sin munhälsa.

Många rapporter och studier har de senaste åren påtalat sambandet mellan dålig munhälsa och hjärt-kärlsjukdomar, cancer, stroke, diabetes och värk i kroppen. Inte sällan ses parodontit som en stor bov i dramat, men även dåliga tänder utan tandlossning medför inflammationer som påverkar kroppen negativt. I vissa fall till den grad att problemen avsevärt riskerar att förkorta vår livstid. I många fall kan bakterier färdas genom kroppen och bildar då reaktioner i kroppen som kan göra oss sjuka. Man har funnit samband mellan både bröstcancer samt cancer i bukspottkörteln och dålig tandhälsa, men även cancer i svalg och munhåla har kunnat kopplas till dålig munhygien och tandhälsa.

Det finns också en del mindre problem och saker att tänka på med tandblekning som kan orsakas av dåliga tänder, och som också kan vara väldigt besvärliga, men som det inte alltid talas lika mycket om. De här problemen kan ofta vara tecken på att man har väntat för länge med att gå till tandläkaren, och kan på sikt leda till större besvär.

tandhygien och tandblekning av dina tänder

Kroppen är inte lika motståndskraftig mot infektioner rent generellt när tänderna inte mår bra. Immunförsvaret påverkas och det är inte ovanligt att en infektion i munnen fungerar som en dörröppnare för andra infektioner. Det kan hända att en person med sjuka tänder lättare smittas av ett virus eller drabbas av annan inflammation, exempelvis i hals eller bihålor. En inflammation i bihålorna som kommer från en dålig tand är relativt lätt att känna igen då det ofta luktar väldigt illa från näsan. Ibland kan det även smaka illa i munnen. I värsta fall kan en sådan inflammation kräva ett kirurgiskt ingrepp då både näsa, käke och tänder kan vara svårt påverkade.

Det enklaste sättet att förebygga dålig tandhälsa är givetvis att sköta sina tänder, men ibland kan det hända att man av olika skäl får dåliga tänder ändå. Både mediciner och såväl fysiska som psykiska besvär kan göra det betydligt svårare att ta hand om sina tänder på ett bra sätt. Då kan det vara bra att vara uppmärksam på vad kroppen sänder ut för signaler. Det går ofta att bli av med andra besvär orsakade av dålig tandhälsa när man behandlar de dåliga tänderna. Genom att behandla tänderna får man även bukt med de dåliga bakterierna och inflammationer som är skadliga, och immunförsvaret blir starkare. Ibland kan man behöva behandla de bakomliggande orsakerna till varför tänderna blev dåliga, men det finns goda chanser att må bättre både i kroppen och i munnen vid rätt vård.

Categories: